A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тавричанська громада
Херсонська область, Каховський район

До уваги аграріїв: використання пестицидів без шкоди для здоров’я та навколишнього середовища

Дата: 18.03.2021 14:10
Кількість переглядів: 344

До уваги аграріїв: використання пестицидів без шкоди для здоров’я та навколишнього середовища

Для безпечного та ефективного використання пестицидів у сільському господарстві необхідно володіти основними знаннями стосовно типів пестицидів.

Пестициди – токсичні речовини, їх сполуки або суміші речовин хімічного чи біологічного походження, призначені для знищення, регуляції та припинення розвитку шкідливих організмів.

Основна інформація, яку насамперед повинен знати користувач  щодо обраного пестициду:

  • визначення його типу і класу діючої речовини;
  • реєстрацію пестициду;
  • ризики гострої/короткострокової токсичності для людини;
  • ризики хронічної токсичності для людини; ризики потенційного забруднення води;
  • ризики заподіяння потенційної шкоди довкіллю;
  • точне визначення шкідника, хвороби або бур’яну для боротьби з яким призначений пестицид.

 Для ефективної роботи пестициду слід обирати оптимальні строки проведення обробок, які залежать як від стадії розвитку культури, на якій застосовується пестицид, також стадії розвитку шкідливого організму та погодних умов підчас застосування пестициду.

Основними принципами державної політики у сфері діяльності, пов’язаної з пестицидами і агрохімікатами, є пріоритетність збереження здоров’я людини і охорони навколишнього природного середовища по відношенню до економічного ефекту від застосування пестицидів і агрохімікатів.

Умови для застосування проти шкідливих організмів та рекомендована доза вказуються на етикетці пестициду. Кожна товарна одиниця повинна супроводжуватися рекомендацією щодо її застосування із зазначенням культур та об’єктів, для оброблення яких призначено пестициди і агрохімікати, способів, норм і кратності використання, термінів вичікування (для пестицидів), заборони та обмеження на застосування, способів і засобів знешкодження пестицидів та агрохімікатів, а також заходів безпеки під час роботи, транспортування і зберігання, ліквідації аварійних ситуацій та їх наслідків, заходів подання першої медичної допомоги у разі отруєння. Дотримання рекомендацій, зазначених на етикетці препарату є однією з основних умов при роботі з обраним пестицидом.

Зупинимось дуже коротко на основних вимогах при використанні пестицидів, а саме:

  • підборі технічних засобів для внесення обраного хімікату. Технічні засоби для застосування пестицидів та інших агрохімікатів мають забезпечувати належну якість технологічних операцій, запобігати заподіянню шкоди здоров’ю осіб, які безпосередньо працюють з ними, та населення загалом, а також забрудненню навколишнього природного середовища. Основні вимоги до безпеки під час заправлення обприскувачів пестицидами: транспортування пестицидів на поле та заправлення ними обприскувачів слід здійснювати за допомогою спеціальних засобів. Перед початком роботи потрібно перевірити герметичність усіх вузлів і з’єднань в обприскувачі. Категорично забороняється підвищувати норму витрати пестицидів.  
  • запобігання отруєння людей підчас використання пестицидів. За оцінками ВООЗ, через ненавмисне отруєння від впливу пестицидів щорічно у світі гинуть орієнтовно 355 тис. осіб. На сьогодні відомо три основні шляхи, якими пестициди можуть потрапити в організм: вдихання пестицидної пари або пилу; потрапляння на шкіру; випадкове проковтування.  Беручи до уваги зазначені шляхи потрапляння в організм людини, щоб запобігти отруєнню пестицидами, необхідно дотримуватись таких порад: уникати використання пестицидів за вітряної погоди (швидкість вітру перевищує 2,5 м/с); підчас внесення пестициду стояти так, щоб не зносило вітром бризки або пил від пестицидів на працівника; розпилювати аерозоль якомога ближче до оброблюваного об’єкта, обов’язково вдягати під час роботи з пестицидами відповідний захисний одяг і засоби безпеки для органів дихання. Керівник робіт із пестицидами зобов’язаний стежити за станом і самопочуттям працівників. За першої ж скарги слід відсторонити працівника від роботи, надати йому першу долікарську допомогу, а потім кваліфіковану медичну допомогу. Вихід людей на оброблені поля, ділянки дозволяється тільки після закінчення карантинного терміну.
  • умови використання пестицидів без шкоди для навколишнього середовища. При застосуванні пестициди не тільки знищують шкідливий  організм проти якого вони застосовуються, а також абсорбуються частинками ґрунту та гумусу, накопичуються в ґрунтових організмах, руйнуються хімічним чи біологічним шляхом, просочуються до рівня ґрунтових вод. Висока стійкість пестицидів до розпаду є важливою передумовою їх міграції профілем ґрунту, а також у суміжні середовища (рослини, повітря, воду), що становить небезпеку для природних біогеоценозів і,  відповідно, існування людини. Тому екологічно важливо оцінити сучасний стан забруднення ґрунту залишками пестицидів. Пестициди, що потрапили на поверхню ґрунту, можуть вимиватись у глибші горизонти й ґрунтові води, надходити у водойми з поверхневим стоком, у друге з’являтися на поверхні ґрунту за капілярного підняття ґрунтових вод або під час оранки з обертанням пласта, переходити в атмосферне повітря в результаті випаровування або з пилом за вітрової ерозії ґрунту, мігрувати через рослини в організм тварин і людини. Підчас проведення обробок пестицидами встановлюються санітарно-захисні зони від меж оброблюваних ділянок до водних джерел: за наземного методу з використанням гранульованих форм пестициду – 300 м; під час обприскування – 500 м; за авіа методу – 1000 м (до рибогосподарських водойм – не менше ніж 2000 м).

Основні вимоги до організації робіт із пестицидами

Вимоги до організації та проведення робіт із пестицидами регламентовано законодавчими та нормативно-правовими актами, такими як Закон України «Про пестициди та агрохімікати», Закон України «Про захист рослин», Державні санітарні правила «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві», затверджені наказом Міністерства охорони здоров’я України № 1 від 03.08.1998 року (ДСП 8.8.1.2.001-98), Державні санітарні правила авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України, затверджені наказом Міністерства охорони здоров’я України № 382 від 18.12.1996 року, тощо. Відповідно до вищезазначених законодавчих і нормативно-правових актів діють такі вимоги до суб’єктів господарювання, підприємств усіх форм власності, які використовують пестициди:

  1. Заборона провадження господарської діяльності з торгівлі та використання пестицидів й агрохімікатів до їх державної реєстрації;
  2. До всіх видів робіт, пов’язаних із застосуванням пестицидів, допускають осіб, які пройшли медичний огляд, спеціальну підготовку і мають відповідні посвідчення, допуск і наряд на виконання робіт із пестицидами.

 

Джерело: https://clck.ru/TnEtM


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь