A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тавричанська громада
Херсонська область, Каховський район

Вимоги до організації поховання померлих від інфекцій, спричинених COVID-19

Дата: 30.03.2020 11:00
Кількість переглядів: 1303

Відповідно до Наказу МОЗ України N 133 від 19.07.95 «Про затвердження Переліку особливо небезпечних, небезпечних інфекційних  та паразитарних хвороб людини і носійства збудників цих хвороб» COVID-19 віднесено до особливо небезпечних інфекційних хвороб, корона вірус віднесено до мікроорганізмів ІІ групи патогенності.

Згідно вимог Постанови КМУ від 12.05.2003 N 16 «Про затвердження методичних вказівок «Організація та проведення первинних заходів при виявленні хворого (трупа) або підозрі на зараження карантинними інфекціями, контагіозними вірусними геморагічними гарячками та іншими небезпечними інфекційними хворобами неясної етіології» первинні протиепідемічні заходи при виявленні трупа з підозрою на зараження особливо небезпечною інфекційною  хворобою слід проводити за попереднім діагнозом або наявністю відповідного синдрому за єдиною схемою.     

Згідно з вимогами державних санітарних правил і норм ДСанПіН 9.9.5.035-99:

П. 3.І2.4.Всі трупи людей що померли від захворювань викликаних мікроорганізмами І-ІІ груп небезпеки, крім вірусів 1 групи, підлягають обов'язковому патологоанатомічному бактеріологічному вірусологічному серологічному дослідженням. Розтин проводить патологоанатом або судмедексперт в присутності фахівця по цих інфекціях. Розтин трупа проводять в спеціальному приміщенні яке розміщується по можливості на території шпиталю.

П.3.12.7.Інструментарій, транспорт, на якому перевозили труп, захисні костюми персоналу і всі предмети, що доторкувалися до трупа підлягають ретельному знезараженню.

Поховання виконує спеціальна бригада, яка перевозить труп на кладовище або до крематорію з додержанням вимог протиепідемічного режиму Також, похоронні бюро повинні відправляти спеціальний персонал і транспортні засоби для перевезення тіл відповідно до встановленого маршруту.

П.3.12.11.Захоронення трупів людей померлих від інших захворювань, віднесених до ІІ групи, проводять в загальному порядку.

Забороняється доставка померлих в житлові будинки для відспіву і прощання.

Під час проведення організації поховання в спецтранспорті (катафалк) знаходяться виключно працівники та водій служби.

Водночас, найбільший ризик інфікуватися COVID-19 при похованні виникає через ритуальні обряди, за рахунок великого скупчення людей, прощальних поцілунків та інших факторів ризику, які необхідно унеможливлювати та запобігати.

Для запобігання інфікування COVID-19 необхідно зменшити час проведення ритуалу прощання, кількість присутніх на похованні померлого. За можливості, ритуальні обряди проводити на відкритих майданчиках цвинтарів, прибудинкових територій. В церквах, ритуальних залах та на поминальних обідах обмежити кількість присутніх людей (бажано до 10 осіб).

В приміщеннях з надання ритуальних послуг необхідно проводити кожні 2 години дезінфекцію, забезпечити дотримання відстані не менше 1,5  метрів між присутніми на церемонії прощання.

При цьому, обов’язковим для всіх присутніх при похованні є дотримання індивідуальних правил профілактики інфекції:

-  дотримання правил особистої гігієни, ретельне миття рук, обробка рук антисептичними засобами;

утримання від дотиків обличчя руками;

- уникнення тісних контактів, тривалого перебування в закритому приміщенні;

-  уникнення потискання рук, поцілунків, обіймів;

- утримання від контактів з особами, що мають симптоми респіраторних захворювань – кашель, лихоманка, ломота в тілі, або збереження обов’язкової дистанції та обмеження часу при контакті (не менше 1 метра);

- у разі виникнення симптомів захворювання, таких як лихоманка, кашель, ломота в тілі тощо, слід залишитися вдома та утриматись від відвідування.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь