A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тавричанська громада
Херсонська область, Каховський район

Податкова інформує

Дата: 23.04.2019 18:35
Кількість переглядів: 480

Фото без опису


УВАГА!

З 2 травня вступають у дію нові рахунки для сплати ЄСВ!


З 2 травня 2019 року вступають у дію нові небюджетні рахунки 3719, відкриті на ім’я територіальних органів Державної фіскальної служби України, для сплати коштів єдиного внеску та фінансових санкцій у зв’язку з проведенням реорганізації територіальних органів ДФС.

Звертаємо увагу, що до 26.04.2019 діють старі рахунки 3719, відкриті на ім’я територіальних органів Державної фіскальної служби України.

Заповнення платниками поля «Призначення платежу» розрахункових документів  у разі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування

При сплаті єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування поле «Призначення платежу» розрахункового документа заповнюється таким чином:

;101 

; код за ЄДРПОУ 

; сплата єдиного внеску

;  

;  

;

1 – службовий код ("*");

2 – код виду сплати ("101" – Сплата суми єдиного внеску);

3 – код за ЄДРПОУ  платника, який здійснює сплату;

4 – друкується роз'яснювальна інформація про призначення платежу;

5 – не заповнюється;

6 – не заповнюється;

7 – не заповнюється.

Нагадаємо, що відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України «Про перенесення робочих днів у 2019 році» від 10.01.2019 № 7-р у квітні поточного року вівторок 30 квітня перенесено на суботу 11 травня, тобто останній день сплати нарахованих податкових зобов’язань з податків і зборів припадає на вихідний день 30 квітня 2019 року. Нормами податкового кодексу України не передбачено перенесення термінів слати податків і зборів (п.57.1 ст.57 Кодексу), тому сплату нарахованих поточних податкових зобов’язань необхідно здійснити не пізніше 26 квітня 2019 року.


Деклараційна кампанія – 2019: в яких випадках сума податку обчислюється самостійно


Новокаховське управління Головного управління ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі повідомляє мешканців Нової Каховки, що з 1 січня по 2 травня 2019 року проходить кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2018 року.

Платники податку зобов’язані самостійно обчислити суму податку (збору), що підлягає сплаті до бюджету за результатами звітного податкового року, шляхом подання до податкового органу податкової декларації:

- при отриманні доходів від особи, яка не є податковим агентом (від інших фізичних осіб (резидентів або нерезидентів)) (пп. 168.2.1 ст. 168 ПКУ): спадщина; подарунки; доходи від здавання в оренду майна іншій фізичній особі, доходи від операцій з продажу (обміну) рухомого та нерухомого майна, у випадках, передбачених ПКУ, та інше;

- при отриманні окремих видів доходів, що не підлягають оподаткуванню при виплаті, але не звільнених від оподаткування (пп. 168.1.3 ст. 168 ПКУ): суми заборгованості, за якими минув строк позовної давності; нецільова благодійна допомога понад установлену норму; додаткові блага від третьої особи та інше;

- при отриманні іноземних доходів (пп. 170.11.1 ст. 170 ПКУ).

Податкову декларацію також зобов’язані подавати:

- фізичні особи, які отримують доходи від підприємницької діяльності, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування (ст. 177 ПКУ);

- фізичні особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність (ст. 178 ПКУ);

- іноземці, які за результатами звітного року набули статус резидента України (мають відобразити доходи з джерелом їх походження в Україні та іноземні доходи) (пп. 170.10.4 ст. 170 ПКУ);

платники податку - резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання (не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду) (п. 179.3 ст. 179 ПКУ).


Вам простили борг в 2018 році – задекларуйте доходи!


Новокаховське управління Головного управління ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі повідомляє, що відповідно до підпункту 164.2.17 ст. 164 Податкового кодексу (далі ПКУ) до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається дохід, отриманий платником податку як додаткове благо.

Таким доходом, зокрема є основна сума боргу (кредиту) платника податку, прощена (анульована) кредитором за його самостійним рішенням, не пов'язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, у разі якщо його сума перевищує 25 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного податкового року ( в 2018 році – 930 грн.75 коп.).

За нормами ПКУ громадяни, яким у 2018 році  банк простив (анулював) борг по кредиту у сумі понад 930,75  грн.,  зобов’язані подати податкову   декларацію про майновий стан і доходи до податкової інспекції за місцем реєстрації та самостійно сплатити податок на  доходи фізичних осіб за ставкою 18 відс. і військовий збір за ставкою 1,5 відсотки.

Термін подання декларації - до 2 травня 2019р. включно. Сплатити податкові зобов’язання слід до 1 серпня 2019р.

Одночасно, повідомляємо, що за кредитом, отриманим на придбання житла (іпотечний кредит), платник податку має право на розстрочення податкового  зобов’язання терміном протягом 3-х років. Для  цього разом з декларацією  слід подати  заяву  в довільній формі, що містить  фактичні дані про суму прощеного  (анульованого) боргу (кредиту), підтверджену відповідними документами кредитора, та коротке пояснення обставин, що  призвели до необхідності здійснення розстрочення.

Нагадуємо, що консультації, роз’яснення з питань декларування доходів, в тому числі у вигляді суми прощеного (анульованого) боргу (кредиту),  можна отримати в Центрі обслуговування платників податків Новокаховського управління Головного управління ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі.


Шановні громадяни, зверніть увагу!


Останній день подання декларації про майновий стан і доходи за 2018 рік (далі – декларація) платниками податків, які відповідно до Податкового кодексу України зобов’язані її подати, – 2 травня 2019 року.

Нагадаємо, декларацію платники можуть подати за місцем своєї податкової адреси в один із таких способів:

- особисто або уповноваженою на це особою;

- надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення, але не пізніше ніж за 5 днів до закінчення граничного строку подання декларації;

- засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог щодо електронного документообігу (не пізніше закінчення останньої години дня, в якому спливає такий граничний строк).

Також, громадяни, які мають право на податкову знижку за результатами 2018 року – можуть подати декларацію до 31 грудня 2019 включно.

При заповненні декларації користуйтеся Інструкцією щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи, затвердженої наказом Міністерства фінансів України 02 жовтня 2015 року № 859 «Про затвердження форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи».

Більше про декларування доходів громадян можна дізнатися в банері «Деклараційна кампанія 2019», який розміщено на головній сторінці офіційного веб-порталу ДФС.


Переобладнали авто на газ – отримайте податкову знижку


Фізичні особи - власники транспортного засобу, які переобладнали свої авто під біопаливо (біоетанол, біодизель, стиснутий або скраплений газ та інші види біопалива), можуть отримати часткову компенсацію своїх витрат у вигляді податкової знижки.

Для цього необхідно подати до державної податкової інспекції за місцем проживання Податкову декларацію про майновий стан і доходи за 2018 рік (далі - Декларація), а також сертифікат відповідності для транспортного засобу та свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу (технічний паспорт).

Крім того, платник податків, який має право скористатися податковою знижкою щодо суми коштів, сплачених у зв’язку із переобладнанням транспортного засобу, подає до органів ДФС відповідні платіжні та розрахункові документи, зокрема: квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери, копії договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця. У зазначених документах обов’язково має бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання).

Процедура переобладнання транспортних засобів, зокрема, для роботи на газовому моторному паливі та альтернативних видах рідкого і газового палива, встановлена Порядком переобладнання транспортних засобів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 21.07.2010 № 607 «Про затвердження Порядку переобладнання транспортних засобів», із змінами та доповненнями (далі - Порядок).

Платник податку має право включити до податкової знижки фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати у вигляді суми коштів, сплачених у зв’язку із переобладнанням транспортного засобу. При цьому загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку у звітному податковому році, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата, зменшена з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 ПКУ.

Звертаємо увагу, що граничний термін подання Декларації для реалізації права на податкову знижку за 2018 рік - 31 грудня 2019 року. Право на отримання податкової знижки у 2019 році щодо витрат, понесених у 2018 році, на наступний рік не переноситься.

https://www.facebook.com/sfs.kherson/


Наявність у платника податків боргу з податків та зборів призводить до анулювання реєстрації платника єдиного податку


Фахівці Новокаховського управління ГУ ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі звертають увагу платників єдиного податку на те, що з набранням чинності з 01.01.2017 Закону України від 21.12.2016 №1797-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні», було внесено деякі зміни до окремих норм застосування спрощеної  системи оподаткування, зокрема до пп. 291.5.8 п. 291.5 ст. 291 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Так, згідно з пп. 291.5.8 п. 291.5 ст. 291 ПКУ не можуть бути платниками єдиного податку першої – третьої груп платники податків, (а не суб’єкти господарювання, згідно норми ПКУ, в  редакції що діяла до 01.01.2017), які на день подання заяви про реєстрацію платником єдиного податку мають податковий борг, крім безнадійного податкового боргу, що виник внаслідок дії обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин).

 

Отже, наявність у платника податків податкового боргу з податків та зборів, крім єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄСВ), за якими визначені податкові зобов’язання такій особі, в тому числі, і як не суб’єкту господарювання, є підставою для прийняття рішення про відмову у реєстрації платником єдиного податку за умови відповідності суб’єкта господарювання вимогам, встановленим ст. 291 ПКУ.

 

Відповідно до п. 299.10 ст. 299 Податкового кодексу реєстрація платником єдиного податку є безстроковою та може бути анульована шляхом виключення з реєстру платників єдиного податку за рішенням контролюючого органу у разі:

 

- подання платником податку заяви щодо відмови від застосування спрощеної системи оподаткування у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ — в останній день календарного кварталу, в якому подано таку заяву;

 

- припинення підприємницької діяльності фізичною особою — підприємцем відповідно до закону — в день отримання відповідним контролюючим органом від державного реєстратора повідомлення про проведення державної реєстрації такого припинення;

 

- у випадках, визначених пп. 298.2.3 п. 298.2 ст. 298 ПКУ.

 

Так, у пп. 8 пп. 298.2.3 п. 298.2 ст. 298 Податкового кодексу зазначено, що у разі наявності податкового боргу на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів платники єдиного податку зобов’язані перейти на сплату інших податків і зборів, встановлених цим Кодексом, в останній день другого із двох послідовних кварталів.

 

Згідно з п. 299.11 ст. 299 Податкового кодексу у разі виявлення відповідним контролюючим органом під час проведення перевірок порушень платником єдиного податку першої — третьої груп вимог, встановлених главою 1 розділу XIV цього Кодексу, анулювання реєстрації платника єдиного податку першої — третьої груп проводиться за рішенням такого органу, прийнятим на підставі акта перевірки, з першого числа місяця, наступного за кварталом, в якому допущено порушення. У такому випадку суб’єкт господарювання має право обрати або перейти на спрощену систему оподаткування після закінчення чотирьох послідовних кварталів з моменту прийняття рішення контролюючим органом.

 

Тож, шановні платники єдиного податку, у випадку наявності у Вас податкового боргу по податкам та зборам (крім ЄСВ) – віднайдіть можливість найшвидше його сплатити, тому що реєстрація платника єдиного податку буде анульована шляхом виключення з реєстру платників єдиного податку за рішенням контролюючого органу (п. 299.10 ст. 299 ПКУ).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь