A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тавричанська громада
Херсонська область, Каховський район

ІІ етап. Литва. Проект «Європейські цінності. Європейська та євроатлантична інтеграція в житті молоді»

Дата: 01.10.2019 16:36
Кількість переглядів: 772

11- 15 вересня 2019 рік. Проект «Європейські цінності. Європейська та євроатлантична інтеграція в житті молоді» за підтримки Міністерства молоді та спорту. Литва зустріла учасників проекту теплим дощем, який змінився яскравим сонечком. Після поселення в готелі пані Наталля Скорик-Литовченко познайомила нашу групу з визначними місцями міста Клайпеда. Неймовірна розповідь про історію міста та легенди від Наталлі закохали нас в це місто. Після прогулянки містом зустрілись з учасниками проекту від Литви. Теплі обійми, посмішки, радість від нової зустрічі та можливості спілкуватись, мінімум чотири дні попереду…

12 вересня о 10 годині українську групу зустрічали наші партнери-гімназія «Шлях веселки». Зустрічали за традицією хлібом, сіллю та квасом, в національних костюмах.   У залі мали привітальне слово голови делегацій від Тавричанської школи та гімназії Литви. Від литовської сторони театралізоване дійство, а від українців – пісні у вишиванках. Переглянули відео про візит до України («згадали все…») та ближче познайомившись обговорили плани наступних днів. О 14 годині нас чекала берегиня української культури в Клайпеді в місцевому українському домі «Родина» (українська діаспора). Яка розповіла про свої заходи для українських емігрантів, про їх бажання зберегти українську ідентичність та важливість передання їх своїм нащадкам. Після обіду учасники проекту відвідали м. Палангу, яка на відміну від міста Клайпеда (портове, промислово, але поряд з цим цікаве історично насичене місто) туристичне містечко. На завершення екскурсії скуштували традиційну національну страву цепиліни. Екскурсію нам провела директор гімназії Джульєта, яка розповіла про традиції та культуру Литви.  День завершився дружнім спілкуванням з дітьми про життя прикордонних територій в Україні та Литві (цінності, переваги, безпека).

13 вересня. Радо зустріли учасників в школі ім. Горького з російським викладанням. Після цього відправились давати благодійний концерт для  дітей з обмеженими  можливостями «Светлячок». Під час бесіди з директором закладу познайомились з проблемами та життям дітей з обмеженими можливостями. Після обіду в стінах гімназії «Шлях веселки» відбувся форум «Європейські цінності. Європейська та євроатлантична інтеграція в житті молоді». Перегляд відео на основі якого вели розмову про цінності суспільства, розвиток, безпеку та аналіз побаченого (перегляд фільму «Документальний фільм "Аденауер - архітектор нової Німеччини"»).

14 вересня. Зранку учасники групи виїхали до м. Тракай, відвідали Тракайський замок та дізнались про його історію, а після цього нас чекала феєрична трьох годинна екскурсія по  Вільнюсу. Були здивовані тим скільки спільного між історією українського народу та литовського. Стомлені та натхненні поселились в готелі села Бездоніс (поблизу Вільнюса).

15 вересня. Вільнюс відкрився для української групи не тільки, як цікаве історичне місто, а й як сучасне цікаве (інфраструктурно) місто. Відвідування аквапарку. Неформальне спілкування з представниками литовської сторони. Палке прощання та бажання продовжити взаємодіяти/дружити й далі.

За результатами  проекту стало зрозуміло, що європейські цінності - це загальноприйняті людські з акцентом на толерантність та волонтерство, а українці відкриті та щирі. Тож, можна консолідуватись, розвиватись та співпрацювари разом. Тим, більше, що історії схожі та є спільні - що нас об'єднує. Головне бажання! У нашої молоді та у представників закладів освіти бажання співпрацювати та дружити є... тож далі буде....

Фото без описуФото без описуФото без опису

Фото без описуФото без описуФото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь