A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тавричанська громада
Херсонська область, Каховський район

Що потрібно знати задля попередження захворювання метгемоглобінемією у дітей, і не тільки

Дата: 27.09.2019 13:52
Кількість переглядів: 486

Фото без описуЗначна частина населення, переважно у сільській місцевості, споживає воду із колодязів та свердловин, котрі живляться ґрунтовими водами і, в основному, знаходяться у незадовільному санітарно-технічному стані, або розміщені поблизу джерел забруднення, таких як ділянок для компостування гною, хлівів з витоками гноївки тощо.

Внаслідок сільськогосподарської, виробничої, побутової діяльності населення та незадовільного утримання криниць, спостерігається зростання забруднення ґрунтових вод нітратами (продуктами розкладу органічних речовин), особливо це проявляється в осінньо-весняний період, коли внаслідок дощів, танення снігу піднімається рівень грунтових вод.

Ефективних методів очистки від нітратів на сьогодні не існує.

Вживання води з наднормативним вмістом нітратів небезпечне для здоров’я, особливо для малят та людей похилого віку. З ним безпосередньо пов’язане захворювання на водно-нітратну метгемоглобінемію у дітей до року, летальні випадки від якої реєструються в Україні все частіше.

Метгемоглобінемія обумовлена токсичною дією нітратів, яка полягає у кисневому голодуванні тканин та органів людського організму (гіпоксії), що розвивається внаслідок порушення транспортування кисню клітинами крові, а також у пригніченні активності ферментних систем, що беруть участь у процесах тканинного дихання. Нітратна інтоксикація пов’язана з утворенням високого рівня метгемоглобіну в крові, розвитком ціанозу.

Симптоми хвороби у немовлят проявляються у вигляді посиніння ділянок навколо рота, рук і на стопах, тому цю хворобу ще називають «блакитний синдром немовлят». В дітей, що вражені цією хворобою, може бути блювота і пронос. У екстремальних випадках відзначене збільшення слиноутворення. Гостре нітратне отруєння в 7-8% випадків закінчується смертю.

До груп підвищеного ризику відносяться:

— немовлята віком до одного року, що знаходяться на штучному вигодовуванні;

— сільське населення, що споживає воду або продукти з перевищеним вмістом нітратів;

— чутливі до нітратів особи похилого віку, хворі на анемію, захворювання дихальної системи, хвороби серцево-судинної системи.

У дітей перших місяців життя отруєння нітратами можливе через овочевий сік, молочні суміші, котрі розводяться водою, забрудненою нітратами. Особливо небезпечна для дітей хронічна дія нітратів. Потрібно зважати на те, що деякі хімічні речовини (зокрема, нітрати) навіть при високих концентраціях ніяким чином не змінюють органолептичні властивості води (смак, запах, каламутність, прозорість).

Пам’ятайте, що діти високо сприйнятливі до отруєння нітратами! Але від нього можна вберегти дітей, і не тільки дітей, а й інші уразливі категорії населення.

Для цього необхідно дотримуватись певних правил:

— не використовуйте для пиття дітей, особливо перших місяців життя, та приготування молочних сумішей, соків воду невідомої якості;

— надавайте перевагу питній воді централізованої мережі водопостачання, якість якої контролюється і відповідає нормативним вимогам, в т.ч. бутильованій воді;

— перед тим, як використовувати криничну воду, чи з інших нецентралізованих джерел, зробіть лабораторні дослідження її у будь-якій спеціалізованій установі, котра має відповідну атестацію для проведення лабораторних досліджень та підтвердження безпечності і якості води.

 

Пам'ятки по темі:

Обережно! Водно-нітратна метгемоглобінемія!

Нітрати у воді: норма, шкода і методи очищення води від нітратів


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь