Тавричанська громада
Херсонська область, Каховський район

Андрій Гордєєв: «У 2019 році заплановано розширення мережі інклюзивно-ресурсних центрів на Херсонщині»

Дата: 29.01.2019 09:34
Кількість переглядів: 630

З 2016 року в Україні реалізовується проект Благодійного Фонду Порошенка та Міністерства освіти і науки України щодо впровадження інклюзивної освіти, відповідно до якого діти з обмеженими можливостями мають право здобувати освіту в усіх навчальних закладах, а також отримувати психолого-педагогічну та корекційно-розвиткову допомогу в інклюзивно-ресурсних центрах. Ініціатором впровадження інклюзії в освіті стала Марина Порошенко, і на сьогодні вже 12 тисяч особливих дітей навчаються спільно зі своїми однолітками.

Підбиття підсумків трирічної роботи відбулося 25 січня у Києві під час Всеукраїнської конференції з інклюзивної освіти за участю Президента Петра Порошенка та першої леді Марини Порошенко. До заходу долучилися урядовці, директори інклюзивно-ресурсних центрів, представники благодійних фондів, організацій та голови облдержадміністрацій.

На початку заходу Петро Порошенко зазначив: «Інклюзія – це не лише для дітей з особливими потребами. Інклюзія – це не лише для їхніх родин, батьків. Інклюзія – це для всіх нас, громадян України, для нашої держави. Це характеристика нації на те, чи складає вона іспит на європейськість. Це одна з тих реформ, які змінюють не окремий сектор економіки чи державного управління. Це частина найважливішої, і я мушу сказати, найскладнішої, але водночас найпотрібнішої реформи, бо полягає вона в тому, що ми перетворюємо і змінюємо саме суспільство українське».

Крім того, Глава держави відмітив активну роботу місцевих громад у процесі реалізації даної реформи.

За словами дружини Президента Марини Порошенко, упродовж останніх трьох років Україна у впровадженні інклюзивної освіти пройшла шлях, який європейські держави проходили десятиліттями.

 «Згідно з останніми даними, майже кожна четверта школа в Україні впроваджує інклюзивний принцип навчання. Безумовно, така тенденція впевнено наближає нас до європейських стандартів життя. Сьогодні в Україні від реформи інклюзивної освіти залежить доля майже одного мільйона дітей», – наголосила Марина Порошенко.

Про стан впровадження інклюзивної освіти в Херсонській області присутнім доповів голова обласної державної адміністрації Андрій Гордєєв: «Протягом трьох років кількість закладів загальної середньої освіти з інклюзивною формою навчання в області збільшилася на 51 одиницю. Тепер 444 дитини Херсонщини з особливими освітніми потребами навчаються в                      101-му навчальному закладі. З метою надання якісних освітніх послуг постійно здійснюється перепідготовка та підвищення кваліфікації педагогічних працівників».

Також Андрій Гордєєв зазначив, що інклюзія активно впроваджується у Бериславському, Білозерському, Генічеському, Олешківському районах та в                місті Херсоні, а в 2018/19 навчальному році до них долучилися освітні заклади міста Гола Пристань, Нововоронцовського, Верхньорогачицького, Каховського, Нижньосірогозького районів та Кочубеївської ОТГ.

У закладах освіти створюються ресурсні та сенсорні кімнати.

На контролі Андрія Гордєєва перебуває впровадження інклюзії і в дитячих садочках. Наразі в області працюють 8 інклюзивних дошкільних груп.

Крім того, спеціалісти надають психолого-педагогічну допомогу дітям з особливими освітніми потребами в інклюзивно-ресурсних центрах, які відкрито у містах Херсоні, Каховці, Новій Каховці, Бериславському, Голопристанському, Новотроїцькому, Скадовському та Олешківському районах.

«У 2019 році заплановано розширення мережі інклюзивно-ресурсних центрів на Херсонщині (у Білозерському та Генічеському районах) та відкриття 42 ресурсних кімнат», – наголосив у ході виступу голова облдержадміністрації Андрій Гордєєв.

Під час конференції було відзначено громадян, які активно долучалися до співпраці у питанні соціалізації дітей з особливими освітніми потребами та зробили внесок у запровадження інклюзивної освіти в Україні. Так, подяку від Президента України Петра Порошенка та Марини Порошенко отримала Ірина Ханнікова, голова ГО «Херсонська обласна організація підтримки дітей з синдромом Дауна та їх сімей «Сонячні діти Херсонщини».

Фото без опису(зліва направо – директор Департаменту освіти, науки та молоді ОДА Євген Криницький, народний депутат України Олександр Співаковський, голова ГО «Сонячні діти Херсонщини» Ірина Ханнікова, голова Херсонської ОДА Андрій Гордєєв)


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь